MAYO

 

 

 

MAYO 🌸

 

Domácí majonéza z olivového oleje...

 

Zdravá, nebo nezdravá? Když si uděláte majonézu doma, není její složení zase tak hrozné. Vejce, olivový olej - oboje jsou zdravé tuky a protein. O vejcích, hlavně žloutcích se vedou dlouhé debaty, ale poslední studie prokazují, že vejce jsou vhodná i v dietě a mohou být součástí zdravého životního stylu.

 

Tím pádem nevadí, když si čas od času dopřejete k jídlu i trochu této pochutiny.

 

Dříve jsme majonézu dělali doma, ale v posledních letech, zvláště z důvodu jisté pohodlnosti, jsme začali kupovat majonézu hotovou a je to škoda. Právě v té kupované je spousta zbytečných přísad, jako jsou například škroby, které našemu tělu neprospívají. Takže si udělejme čas a věnujme těch 10 min přípravě domácí.

 

 

Budete potřebovat:

2 velké čerstvé žloutky

1 lžička francouzské hořčice

1/2 lžičky himalájské soli

1 špetka pepře

1 lžíce citronové šťávy

280 ml olivového oleje

 

Postup:

Všechny přísady by měly mít pokojovou teplotu, aby se majonéza nesrazila. V míse vyšleháme žloutky, hořčici, citronovou šťávu, přidáme sůl a pepř.

 

Za stálého míchání začneme po kapkách přidávat olivový olej. Tuto část je třeba dělat opravdu pomalu, vždy počkat, než se jedna kapka do směsi vstřebá, až poté přidejte další. Ideální je, když vám s tímto někdo pomůže, abyste mohli stále míchat.

 

Když směs začne houstnout, můžete oleje začít přilévat více, ale stále pomalu a opatrně. Poté, co se olej vstřebá všechen a směs je dostatečně hustá, ochutnejte a případně dochuťte. Majonézu dejte vychladit do ledničky.