svickova na smetane

SVÍČKOVÁ NA SMETANĚ




Ingredience:


Maso:

hovězí svíčková dle počtu osob (0,5 - 1 kg)


Na omáčku:

kořenová zelenina - mrkev (5ks), celer (1/2), petržel (3ks)

cibule

koření - bobkový list, nové koření, pepř celý, sůl,

libeček čerstvý

citron

1/2l mléka

2 PL vinný ocet


Na knedlíky:

5ks grahamových rohlíků

špaldová mouka

1 hrnek mléka

petrželová nať čerstvá

sójová smetana ALPRO




Postup:


Maso osolíme a opepříme, polovinu zeleniny nakrájíme na jemno, polovinu zeleniny rozmixujte s octem, trochou vody a solí.


Naspod zapékací mísy rozložte nakrájenou zeleninu, na to položíme maso a to zakryjeme rozmixovanou směsí.


Přidáme cibuli a koření, zakryjeme a pečeme na 180 stupňu asi 2 hodiny (dokud není maso měkké).


Poté maso vyjmeme, zabalíme do alobalu a necháme odpočinout. Mezitím přendáme zeleninu do většího hrnce, vytáhneme koření a rozmixujeme. Přilijeme 1/2l mléka,1 lžící špaldové mouky a přivedeme k varu. Poté přidáme trochu smetany Alpro a chvíli povaříme.



Knedlíky:

Rohlíky si nakrájíme na kostičky, zalejeme mlékem, přidáme špetku soli, petrželku a promícháme. Přidáváme špaldovou mouku, dokud se těsto nespojí.


Uválíme si buď malé knedlíčky nebo šišku v průměru 5 cm. Vložíme do vroucí vody a vaříme, dokud knedlíky nevyplavou na hladinu. Vytáhneme, necháme okapat a pokrájíme nití.


Pokud nechcete českou klasiku vyloženě dělat zdravější, můžete použít klasické bílé pečivo, polohrubou mouku a ideálně i opražený, na jemno nakrájený špek. Pak je chuť hned veselejší. Já ingredience střídám :)