SVÍČKOVÁ NA SMETANĚ

 

 

 

Ingredience:

 

Maso:

hovězí svíčková dle počtu osob (0,5 - 1 kg)

 

Na omáčku:

kořenová zelenina - mrkev (5ks), celer (1/2), petržel (3ks)

cibule

koření - bobkový list, nové koření, pepř celý, sůl,

libeček čerstvý

citron

1/2l mléka

2 PL vinný ocet

 

Na knedlíky:

5ks grahamových rohlíků

špaldová mouka

1 hrnek mléka

petrželová nať čerstvá

sójová smetana ALPRO

 

 

 

Postup:

 

Maso osolíme a opepříme, polovinu zeleniny nakrájíme na jemno, polovinu zeleniny rozmixujte s octem, trochou vody a solí.

 

Naspod zapékací mísy rozložte nakrájenou zeleninu, na to položíme maso a to zakryjeme rozmixovanou směsí.

 

Přidáme cibuli a koření, zakryjeme a pečeme na 180 stupňu asi 2 hodiny (dokud není maso měkké).

 

Poté maso vyjmeme, zabalíme do alobalu a necháme odpočinout. Mezitím přendáme zeleninu do většího hrnce, vytáhneme koření a rozmixujeme. Přilijeme 1/2l mléka,1 lžící špaldové mouky a přivedeme k varu. Poté přidáme trochu smetany Alpro a chvíli povaříme.

 

 

Knedlíky:

Rohlíky si nakrájíme na kostičky, zalejeme mlékem, přidáme špetku soli, petrželku a promícháme. Přidáváme špaldovou mouku, dokud se těsto nespojí.

 

Uválíme si buď malé knedlíčky nebo šišku v průměru 5 cm. Vložíme do vroucí vody a vaříme, dokud knedlíky nevyplavou na hladinu. Vytáhneme, necháme okapat a pokrájíme nití.

 

Pokud nechcete českou klasiku vyloženě dělat zdravější, můžete použít klasické bílé pečivo, polohrubou mouku a ideálně i opražený, na jemno nakrájený špek. Pak je chuť hned veselejší. Já ingredience střídám :)