SVÍČKOVÁ NA SMETANĚ
Ingredience:
Maso:
hovězí svíčková dle počtu osob (0,5 - 1 kg)
Na omáčku:
kořenová zelenina - mrkev (5ks), celer (1/2), petržel (3ks)
cibule
koření - bobkový list, nové koření, pepř celý, sůl,
libeček čerstvý
citron
1/2l mléka
2 PL vinný ocet
Na knedlíky:
5ks grahamových rohlíků
špaldová mouka
1 hrnek mléka
petrželová nať čerstvá
sójová smetana ALPRO
Postup:
Maso osolíme a opepříme, polovinu zeleniny nakrájíme na jemno, polovinu zeleniny rozmixujte s octem, trochou vody a solí.
Naspod zapékací mísy rozložte nakrájenou zeleninu, na to položíme maso a to zakryjeme rozmixovanou směsí.
Přidáme cibuli a koření, zakryjeme a pečeme na 180 stupňu asi 2 hodiny (dokud není maso měkké).
Poté maso vyjmeme, zabalíme do alobalu a necháme odpočinout. Mezitím přendáme zeleninu do většího hrnce, vytáhneme koření a rozmixujeme. Přilijeme 1/2l mléka,1 lžící špaldové mouky a přivedeme k varu. Poté přidáme trochu smetany Alpro a chvíli povaříme.
Knedlíky:
Rohlíky si nakrájíme na kostičky, zalejeme mlékem, přidáme špetku soli, petrželku a promícháme. Přidáváme špaldovou mouku, dokud se těsto nespojí.
Uválíme si buď malé knedlíčky nebo šišku v průměru 5 cm. Vložíme do vroucí vody a vaříme, dokud knedlíky nevyplavou na hladinu. Vytáhneme, necháme okapat a pokrájíme nití.
Pokud nechcete českou klasiku vyloženě dělat zdravější, můžete použít klasické bílé pečivo, polohrubou mouku a ideálně i opražený, na jemno nakrájený špek. Pak je chuť hned veselejší. Já ingredience střídám :)