Sweet potato & black bean burger

SWEET POTATO &

BLACK BEAN BURGER



SWEET POTATO & BLACK BEAN BURGER 🌱🌸


Hamburger nemusí být vždy z masa, i když spousta z vás k tomuto určitě tíhne. I já si dám ráda dobrý masový hambáč, ale mám ráda i tuto veggie variantu (respektove jednu z variant). Můj muž byl také nadšený, i když zprvu ohrnoval nos, když slyšel, že burger bude bez masa :)



Ingredience:

1 hrnek cizrny

1 hrnek černých fazolí

1 větší sladká brambora

3 stroužky česneku

1 lžička kurkumy nebo kari

1 lžička sladké papriky

1 špetka chilli

1 hrstka nasekaného koriandru

Sůl, pepř podle chuti

2 nasekané jarní cibulky

1 avokádo na ozdobu

1/2 sladké cibule na ozdobu

Kadeřavá kapusta na ozdobu (případně jiný listový salát, špenát...)

4 multicereální housky

Barbeque omáčku Jack Daniels

Burger dip (recept zde)



Postup:


Sladkou bramboru dáme péct na 220°C a pečeme, dokud není měkká. Mezitím si připravíme fazole a cizrnu (můžete si je uvařit, nebo pro úsporu času použít klasicky Bonduelle Vapour). Tyto dvě suroviny na hrubo rozmixujeme, přidáme nasekané bylinky, česnek a koření, dochutíme solí a pepřem.


Sladkou bramboru vytáhneme z trouby a vidličkou rozmačkáme. Přidáme ke směsi z  fazolí a cizrny a pořádně promícháme.



Na plech položíme pečící papír, uděláme ze směsi placičky a dáme zpět do trouby, kde při 220°C pečeme asi 15 min, až placičky trochu ztuhnou a zezlátnou.


Housky rozkrojíme na půl a dáme zapéct do toustovače, aby byly křupavé. Já jsem sehnala pouze bagely z Dunkin´s Donut, které jsou přece jen tužší,  ale i tak byly Burgery výborné.


Bagely jsem pomazala barbeque omáčkou a Burger dipem (recept zde), ozdobila kadeřavou kapustou, avokádem, sladkou cibulkou, určitě by se hodilo i rajče, aby byl burger více barevný a pak už se čekalo jen jen veggie burger placky. Ty jsem vytáhla z trouby po 15 min (opatrně podeberte, protože placky nebudou jako kámen, ale jsou křehoučké) a bylo hotovo.


Suroviny vyjdou na 4 Burgery.